Wie het over de Boka Vanguard van Boskalis heeft, denkt al snel aan de toonaangevende projecten die het halfafzinkbare transportschip het afgelopen decennia heeft mogen uitvoeren. Van het fungeren als een drijvend droogdok voor het cruiseschip Carnival Vista tot het transporteren van de FPSO Goliat van Zuid-Korea naar Noorwegen. Duizelingwekkende gewichten en afstanden zijn de Boka Vanguard niet ongewoon. Dat terwijl het schip pas sinds november 2012 op het water te vinden is.
We begrijpen het dan ook dat je vast benieuwd bent waar de Boka Vanguard allemaal toe in staat is. Daarom vertellen we je graag meer over de unieke eigenschappen van dit halfafzinkbare schip en welke projecten het de afgelopen tien jaar op haar naam heeft mogen schrijven. En voor wie een baan in de offshore industrie zoekt, hebben we aan het einde van dit artikel een verrassing.
Kortom, genoeg reden om verder te lezen en alles te weten te komen over de Boka Vanguard!
Vervoert de grootste en zwaarste objecten
Als de Boka Vanguard ergens om bekend staat, is het wel het vermogen om grote en zware objecten van vrijwel ieder gewicht te vervoeren. De laatste twintig jaar zijn er steeds meer voorbeelden van ondenkbaar zware schepen en platformen die bijvoorbeeld tijdens onderhoud getild of getransporteerd moeten kunnen worden. Voor het zwaarst denkbare transport, waren er nieuwe schepen nodig. Het huidige aanbod zat simpelweg al jarenlang aan de taks.
Het was voor niemand dan ook een verrassing toen Dockwise in 2011 de opdracht plaatste om in Zuid-Korea de Boka Vanguard te laten maken. Voordat Boskalis in 2018 het half afzinkbare schip overnam, had het nog de naam Dockwise Vanguard. Het schip werd bij Hyundai Heavy Industries geproduceerd over een periode van ruim anderhalf jaar.
Toen de Dockwise Vanguard voor het eerst gepresenteerd werd, was het eerste dat kenners opmerkte dat een brug over de breedte ontbrak. Normaliter is op een dergelijk schip een brede brug aanwezig. Dockwise had gekozen voor een smalle brug zodat de lading ook over de boeg gestoken kan worden. Hierdoor kan er aanzienlijk langere lading meegenomen dan bijvoorbeeld de Blue Marlin. Dit zou een verschil tot wel 50% opleveren!
Uiteindelijk bleken de ontwerp keuzes geniaal te zijn. Het resultaat was een van de grootste halfafzinkbare schepen dat de concurrent op het gehele oppervlakte (Blue Marlin) met 70% wist te verslaan.
Het eindresultaat is een schip met een lengte van 275 meter, breedte van 70 meter en een maximaal draagvermogen van 117.000 ton. Het kan een vaart van 14,5 knopen bereiken wat het met de vier motoren moeiteloos lijkt te behalen.
Spierkracht onder de kap
Vier Wartsilamotoren (met in totaal een vermogen va maar liefst 24 MW) drijven de twee schroeven aan. Met een eigen boegschroef en twee intrekbare schroeven, weet de Boka Vanguard zich opvallend goed in uiteenlopende wateren te manoeuvreren.
Natuurlijk zit aan dit gigantische offshore project een prijskaartje vast dat minstens zo gigantisch is. Met een kostenplaatje van rond de 200 miljoen euro, is het een van de duurste offshore projecten ooit.
Records van de Boka Vanguard
Je kunt je bijna niet voorstellen dat de Boka Vanguard nog maar sinds 2013 volledig in de vaart genomen is. Tijdens deze korte periode heeft het namelijk al verschillende records weten te verbreken.
Een indrukwekkend record is de 15.000 mijl lange vaart van Zuid-Korea naar het Noorse Hammerfest om de FPSO Goliat te vervoeren. Dit object heeft een diameter van meer dan 100 meter waardoor de transport een indrukwekkend gezicht moet zijn geweest.
Het 55.000 ton zware platform dat de Boka Vanguard in 2015 transporteerde mag zeker niet onbelicht blijven. Het halfafzinkbare platform Jack/St. Malo werd in Zuid-Korea geladen en aan de andere kant van de wereld naar de Golf van Mexico gebracht.
Als er een toonaangevend project is waar de Boka Vanguard aan heeft mogen meewerken, is het wel toen het als drijvend droogdok voor het cruiseschip Carnival Vista mocht fungeren. Dit omvangrijke schip weegt bijna 70.000 ton en heeft een lengte van om en nabij de 325 meter. Toen het schip in juni van het jaar 2019 problemen met de voorstuwing kreeg, is de Boka Vanguard ingezet om het als drijvend droogdok te repareren.
Vanwege de vele uitdagingen, waaronder het aankomende orkaanseizoen en de korte aanlooptijd, heeft de Boka Vanguard naam weten te maken door dit project perfect uit te voeren. Er is dan ook wereldwijd aandacht geweest voor de prestaties van de Boka Vanguard binnen dit project.
Wil je ook offshore aan de slag?
Nu je hebt kunnen lezen over de projecten waar werknemers van de Boka Vanguard de afgelopen jaren aan hebben mogen meewerken, ben je vast benieuwd hoe je eigenlijk in de offshore industrie werk kunt krijgen. Nou, dat is dus helemaal niet zo lastig!
Doordat er veel vraag is naar gemotiveerd personeel en er aan de lopende band nieuwe offshore projecten blijven komen, is het niet ingewikkeld om binnen de offshore industrie een leuke baan te vinden.
Behalve de Boka Vanguard, zijn er met de Sleipnir, Thialf en Saipem 7000 enorm veel schepen en dragers waar je aan de slag kunt. Zo zie je wat van de wereld en kun je meewerken aan projecten die iedereen kent!
Om meer te weten te komen over de openstaande offshore vacatures, is het wel zo handig als er een overzicht zou zijn van de leukste offshore functies. We hebben je zoektocht heel wat makkelijker gemaakt door een pagina te maken waar alle offshore vacatures van dit moment op een rij zijn gezet. Door naar deze pagina te gaan, kun je zien waar je binnen de offshore aan de slag kunt. Misschien sta jij binnenkort wel op de Boka Vanguard of de Sleipnir!