Grootste containerschip ter wereld

oocl hongkong, containerschip, koopvaardij,Op dit moment is het grootste containerschip ter wereld de OOCL Hongkong.
OOCL is een Chinees transportbedrijf gevestigd in Hongkong. OOCL staat voor Ocean Overseas Container Line.

Nieuwste klasse containerschepen 

De OOCL Hongkong is de eerste van het type G Class. Van deze klasse zullen er in totaal zes van stapel komen namelijk de OOCL Scandinavia, OOCL Germany,  OOCL Japan en de OOCL United Kingdom.

Bouw

Het schip de Hongkong heeft een lengte van bijna 400 meter en een breedte van bijna 60 meter. Ze is gebouwd door Samsung Heavy Industries in Korea. De bouw van dit enorme koopvaardij schip duurde ongeveer anderhalf jaar. Op 24 december 2015 is de kiel gelegd en ze is ter water gelaten op 31 december 2016. In Mei 2017 is ze als grootste containerschip ter wereld in de vaart gegaan.

Bijna 22000 containers

Met een capaciteit van 21.413 TEU is de OOCL Hongkong dus een enorm schip.  Daarmee heeft het schip ook een plaats in het Guiness Book of Records ontvangen. TEU betekent Twenty-Foot Equivalent Unit. (Twintig voet is 6.1 meter). Dit is een standaardmaat voor een zeecontainer. Het betekent dat de container capaciteit van het schip 21.413 containers van 20 voet kan vervoeren.

Co2 uitstoot

Doordat de brandstof onder extra hogedruk en temperatuur in de cilinders wordt gespoten wordt de CO2-uitstoot enorm verminderd.
Door middel van speciaal door Shell ontwikkelde smeerolie gebruik te maken veroorzaakt de OOCL Hongkong minder emissie.
De maximumsnelheid ligt rond de 21 knopen, meest efficiënte kruissnelheid is echter 14.6 knopen.

Concurrentie

Vorig jaar zomer maakte CMA CGM bekend een containerschip van meer dan 22000 TEU te laten bouwen. CMCA CGM is de Franse tegenhanger van OOCL.
Dit gigantische schip zou eind 2019 in de vaart moeten gaan. Hoe lang de OOCL Hongkong nog het grootste containerschip ter wereld blijft is nog maar de vraag.