De Koopvaardij

koopvaardij, typen schepen, scheepvaart, transport, schepen, schipMet de koopvaardij bedoelen we de transportsector van de scheepvaart. Dit is een branche die enorm groot is. De koopvaardij wordt ook wel de handelsscheepvaart genoemd.
Met name vanwege het feit dat er veel verschillende soorten producten zijn om te vervoeren heb je te maken met diverse typen schepen.

Lading

In de koopvaardij brengt men lading van A naar B.
Er zijn veel verschillende soorten lading. Elke lading categorie heeft een type schip en moet op een bepaalde manier vervoerd worden. Dit vergt specifieke kennis van de crew. De bemanning moet weten hoe het type schip technisch werkt maar ook hoe men met de lading om te gaan.

Typen Schepen

We hebben dus te maken met verschillende typen schepen. Niet alleen de vorm is bepalend van het schip ook de manier van werkzaamheden en bediening. Alle typen schepen verdelen we onder in de volgende categorieën.

  • Container: Vrachtschepen die speciaal ontworpen zijn om containers te vervoeren.
  • Tankers: dit zijn schepen die vloeibare lading vervoeren. Dit kan variëren van vloeibaar gas tot aan chemicaliën.
  • Stukgoed: Deze schepen vervoeren voornamelijk lading dat elke keer anders kan zijn. Stukgoed zijn goederen waarvan de hoeveelheid niet per maat of gewicht maar per stuk worden gegeven.
  • Zwaar transport: Deze schepen vervoeren enorme ladingen. Hebben een gigantisch dek en kunnen dit gedeeltelijk of helemaal afzinken. Ook komt het voor dat ze hun eigen kranen hebben om de lading op te hijsen.
  • Bulk: Dit zijn schepen die gestorte lading vervoeren dus niet verpakt in dozen of containers. Een voorbeeld van bulk is een lading graan of ijzererts.
  • Passagier: Cruiseschepen die speciaal ingericht zijn om mensen comfortabel te vervoeren.

Transport

Transport over water bestaat al meer dan 5000 jaar. Men kwam er al snel achter dat deze manier van lading vervoeren dus vele malen efficiënter is dan transport over land. De branche is gigantisch en continue in ontwikkeling. Een van de grootste container schepen van de koopvaardij is de HONGKONG van OOCL. Het grootste bedrijf echter, wat wereldleider is in het transporteren van zeecontainers is Maersk.