De Thialf kent een mooie geschiedenis waar het uiteindelijk volledig in handen van Heerema is gekomen. Dit half-afzinkbare kraanschip is oorspronkelijk in 1985 gebouwd door het Japanse bedrijf Mitsui Engineering and Shipbuilding voor de Amerikaanse opdrachtgever McDermott. Tot 1997 had het Nederlandse Heerema een nauwe samenwerking met McDermott. Onder de naam HeereMac ging het verschillende projecten aan, veelal met succes. Toen in 1997 de samenwerking werd beëindigd, besloot Heerema een bod voor de indrukwekkende Thialf te doen. Die destijds overigens nog de naam McDermott Derrick Barge No. 102 had. Wat minder charmant dan de Thialf.
Na de succesvolle overname van de McDermott Derrick Barge No. 102, kreeg het kraanschip voor het eerst de naam Thialf. Heerema zocht een naam die beter bij de statuur van het kraanschip past. Daardoor kwam de naam Thialf al snel uit de bus.
Op deze pagina kun je van alles over de Thialf te weten komen. Zo lees je hoeveel ton de Thialf wel niet kan optillen en hoe dit indrukwekkende kraanschip tot stand gekomen is.
Op ieder vlak een reus
Toen Mitsui Engineering and Shipbuilding uit Japan het kraanschip McDermott Derrick Barge No. 102 opleverde, was nummer 102 volgens verschillende berichten het grootste kraanschip ter wereld. Daarnaast kreeg het ook de titel van het sterkste kraanschip ter wereld. Een titel die overigens enkele jaren later door een soortgelijk kraanschip werd overgenomen.
De Thialf kan tot op de dag van vandaag met haar twee krachtige kranen een gewicht tot wel 14.200 ton tillen. Dit specifieke record is pas in 2019 verbroken toen de Sleipnir opgeleverd werd. Mocht je meer over de Sleipnir en de verschillende (duizelingwekkende) prestaties willen lezen, kun je dat doen in dit artikel.
Van alle markten huis
Belangrijk om te weten, is dat de Thialf uitgerust is met een klasse 3 dynamisch positioneringssysteem. Dit systeem is nodig om overal, vooral in diep water, op de juiste positie te blijven. Dit lijkt tegenwoordig een gegeven voor kraanschepen te zijn. In 1985 was het een enorme prestatie dat het een bouwer als Mitsui Engineering and Shipbuilding lukte om een kraanschip van deze omvang voldoende stabiliteit te bieden. Daarnaast maakt het gretig gebruik van de maar liefst zes intrekbare roerpropellers met een niet te zuinig vermogen van 5500 kW. Een reus waar in 1985 verschillende dagbladen mee gehaald werd.
Ondiep water? Zelfs dat lijkt voor de Thialf geen probleem te zijn. Met twaalf nog altijd innovatieve Flipper Delta Ankers met een gewicht van 22,5 ton, wordt ondiep water getrotseerd. En dan hebben we het nog niet over de staalkabel van 2.5 kilometer met een diameter van 80mm gehad.
Pontons? Daar heeft de Thialf er twee van met ieder vier kolommen. Dit zorgt voor een vaardiepgang van een enorme 12 meter. Dat terwijl bij hijswerkzaamheden naar zo’n 27 meter wordt geballast. Dit wordt gecompenseerd door de pontons die hierbij onder water komen (zo’n 14 meter diep). Hiermee kan de zeegang en deining behoorlijk teruggebracht worden.
En waar op de Sleipnir (de ondertussen grote broer) zo’n 400 mensen kunnen verblijven, is het op de Thialf mogelijk om aan 736 mensen huis te bieden.
De Thialf heeft aan prachtige projecten meegewerkt
Niets geeft zo goed de kracht van een kraanschip weer, als de projecten waar het aan meegewerkt heeft. De Thialf heeft de laatste 30 jaar mogen meewerken aan de grootste projecten ter wereld.
Toen in 1995 de stad Rotterdam vroeg om hulp bij de Erasmusbrug, waren er veel partijen die aan dit toonaangevende projecten wilden meewerken. Heerema, in samenwerking met het Amerikaanse McDermott, stond als eerste in de rij. De toen nog tien jaar oude Thialf was de krachtigste optie om de pyloon van de Erasmusbrug te installeren. Een zeer complex project waar je niet wilt inleveren op veiligheid. Een veiliger alternatief dan de Thialf was er volgens HeereMac dan ook niet. Aldus het argument. Ondertussen mag het resultaat het bewijs zijn van een van de meest complete projecten die door de Thialf uitgevoerd is.
De olieopslag- en laadinstallatie Brent Spar is een ander toonaangevend voorbeeld van de Thialf. Met een hoogte van 191 meter en gewicht van 14.500 ton, is het misschien wel een van de zwaarste objecten die de Thialf heeft moeten tillen. De ontmanteling van de Brent Spar werd in 1999 door de Thialf gedaan.
Het hijsen van de topsides van de Shell Shearwater heeft in het jaar 2000 verschillende records opgeleverd. Met een gewicht van 12.000 ton liet de Thialf zien waar het toe in staat was. Niet wetende dat het jaren later nog veel hogere gewichten zou tillen. Voor de Golf van Mexico kwam enkele jaren later een lokaal record. De topsides van de Holstein (eigendom van BP), wogen namelijk 7810 ton.
Nu een fase aangebroken is dat de records minder vaak bij het kraanschip Thialf zullen liggen maar zijn sterkere broer, betekent dat niet dat de Thialf uit operatie genomen wordt. Nog altijd is de Thialf op zee te vinden. Aan het werk om de wereld draaiende te houden.
Een offshore job? Daar kunnen wij je bij helpen!
Dat de Thialf alweer sinds 1985 een van de meest indrukwekkende kraanschepen is, laat zien hoe bewonderenswaardig de offshore industrie is. Dagelijks worden de grootste projecten uitgedacht en uitgevoerd. Met vaker wel dan geen toonaangevend resultaat als gevolg. Daar is de eerder besproken Sleipnir een recent voorbeeld van.
Binnen deze industrie zijn het hele jaar door geweldige banen te vinden. Als operator, monteur of in een van de tientallen andere functies. Je bent vast benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn. Daar vertellen we je graag meer over. Want er is veel vraag naar mankracht binnen de offshore branche en jij bent mogelijk precies waar bedrijven naar op zoek zijn.
Op deze pagina kun je zien welke vacatures er momenteel openstaan. Hierdoor kun je een goed idee krijgen van je baanmogelijkheden en wat er precies bij een specifieke functie komt kijken!