Boringen

Om zeker te weten of er aardolie of aardgas in de bodem zit, wordt er dus altijd eerst een proefboring uitgevoerd. Op de plek waar aardolie of aardgas wordt vermoed, plaatst men een boorplatform of boorschip.

Aardolie of aardgas productie

aardolie of aardgas, olie of gas, seismisch onderzoek, offshore drilling, continentaal platAan de hand van de druk, temperatuur en de samenstelling van de aardolie of aardgas valt te bepalen of het rendabel is om deze plek daadwerkelijk te gaan gebruiken. Hierbij wordt gekeken hoeveel olie en gas per dag kan worden geproduceerd. Na deze bepaling worden in de omgeving meerdere putten geboord. Dit doet men onder andere om te kijken hoe groot het veld precies is.

Boorkop

boorkop, boringen, aardolie of aardgas, boortoren, derrickVanaf de derrick (boortoren) gaan lange drillstrings (boorbuizen) de grond of bodem in. Aan het einde van zo’n boorbuis zit een grote, draaiende beitel: de boorkop. Deze boort een gat in de bodem, vaak kilometers diep. Door de boorbuis wordt vloeistof gepompt die al het los geboorde gruis wegspoelt en de druk in evenwicht houdt. Als de boorkop bij de laag aangekomen is waar misschien olie of gas zit, kan men de toevoer regelen met een klep. Plotseling opstijgende olie of gas wordt tegengehouden door een speciaal ontwikkelde installatie namelijk de Blow Out Preventer (BOP). Ook wel Christmas tree genoemd.

Derrick of boortoren

derrick, boortoren, boorkop, aardolie of aardgas, olie en gasEen Derrick is de boortoren van een boorplatform. De derrick dient ervoor te zorgen dat er rechtstandig naar beneden geboord kan worden.

Een boortoren bestaat uit de volgende onderdelen, van onder naar boven gezien:

  • BOP. Blow Out Preventer.
  • Boorvloeistofafwatering; mud line
  • Drill floor.
  • Drill strings, (boorbuizen)
  • Top Drive.

In de derrick stacked men de drill string (boorbuizen) die aan elkaar worden geschroefd om naar beneden te laten zakken met behulp van de Top Drive.

Boorschip of Jackup

jackup, derrick, boortoren, boringen, aardolie of aardgasVoor ondiep water gebruikt men een jackup rig en voor diep water gebruikt men een boorschip. Jackup drilling rigs zijn zelf heffende booreilanden. Ze hebben drie stalen poten die op de zeebodem worden neergezet. Daarna krikt men het platform zelf ongeveer 30 meter boven de waterlijn.