Het is volgens velen een van de meest indrukwekkende halfafzinkbare kraanschepen ooit gemaakt: de Saipem 7000. Je zou het niet verwachten, maar de Saipem 7000 is alweer een tijdje onder ons. In 1987 werd het kraanschip in opdracht van Micoperi, een Italiaans offshorebedrijf, opgeleverd. Na een lang en tergend productieproces, werd de Saipem 7000 het antwoord op de gigantische kraanschepen van HeereMac, de joint venture van Heerema en het Amerikaanse McDermott.
Lange tijd was de Saipem 7000 uitsluitend bekend onder de naam Micoperi 7000. In de huidige vorm, is de Saipem 7000 op veel vlakken nog altijd heer en meester. Waarom dat zo is, ontdek je in dit artikel!
Het op twee na grootste kraanschip ter wereld
Op het moment van schrijven is de Saipem 7000 voorbijgevaren door zowel de Thialf als de Sleipnir. Toen de jaren 80 nog jong waren, kwam Micoperi met het idee om een van de grootste kraanschepen ooit te laten maken. Het Nederlandse Gusto Engineering won de opdracht de Micoperi 7000 te ontwerpen en kreeg van Micoperi een unieke taak mee. De Micoperi 7000, wat de originele naam van de Saipem 7000 is, moest gebaseerd worden op de Balder en Hermod, twee andere schepen.
Het voornaamste doel van de bouw van de Micoperi 7000 was het hijsen van de grootste olieproductieplatforms ter wereld. Gezien de projecten die de Micoperi 7000 de afgelopen jaren op zijn naam heeft mogen zetten, lijkt dat doel meer dan gehaald te zijn.
Bouw in Trieste
Alhoewel de bouw veel Nederlandse invloeden heeft, is het kraanschip in Trieste gebouwd (Triëst). Nabij de Sloveense grens werd tijdens een periode van bijna drie jaar non-stop doorwerkt totdat de Micoperi 7000 aan de slag kon. De Fincantieri Monfalcone Yard was de uitvoerende kracht waardoor de keuze voor Trieste geen verrassing is.
Een opmerkelijk feitje is dat de Micoperi 7000 in twee helften gemaakt is. Op het droogdok in Trieste heeft Fincantieri Monfalcone Yard beide helften geproduceerd om ze volgens aan elkaar te bevestigen. Toen in de jaren ’87 de eerste proefvaarten gedaan konden worden, werd pas echt bekend was voor uniek project opgeleverd was.
Geen kleine jongen
Met een lengte van 198 meter en een breedte van 87 meter, is de Saipem 7000 van een indrukwekkend formaat. De twee kranen hebben een individuele hefcapaciteit van wel 7000 ton. Je kunt dus wel raden waar de 7000 in de naam Saipem 7000 vandaan komt.
Een van de meest opvallende details is dat de waterverplaatsing van de Saipem 7000 maar 172.000 ton is. Een duizelingwekkend getal. Net als het aantal personen waar het huis aan kan bieden. Dat zijn er namelijk maar liefst 800.
Van de Micoperi 7000 naar de Saipem 7000
Het was algemeen bekend dat de bouwkosten van de Micoperi 7000 gigantisch waren. Alhoewel nooit bekend is geworden wat de precieze bouwkosten waren, heeft de productie van het halfafzinkbare kraanschip een flinke deuk in de cashreserves van Micoperi gemaakt.
Nadat de financiële problemen van Micoperi in de jaren 90 bleven toenemen, is besloten het kraanschip aan Saipem te verkopen. Niet veel later besloot Saipem, zoals vaker gedaan wordt, het kraanschip om te dopen tot de Saipem 7000. Daarnaast werd het kraanschip deels omgebouwd om naast olieproductieplatformen ook op een andere manier van dienst te kunnen zijn. De vernieuwingen hebben er destijds voor gezorgd dat de Saipem 7000 pijpen kon leggen. Een transformatie die toentertijd ongebruikelijk was.
De Saipem 7000 heeft grote projecten op zijn naam staan
We moeten terug naar de jaren 90 om een van de meest indrukwekkende projecten van de Saipem 7000 nader te bekijken. Toen de Saipem 7000 nog de naam van de Micoperi 7000 had, voerde het voor Petrobras met een uniek project bezig. Het werd namelijk ingezet voor het bestrijden van een grote brand die bij een oliebron was ontstaan.
Begin jaren 90 was de Saipem 7000 voor het eerst op bezoek in de Noordzee. Hier heeft het jaren achtereen gewerkt in opdracht van diverse opdrachtgevers.
Vandaag de dag is de Saipem 7000 veel bij de Noordzee te vinden. Het voert hier projecten uit waar het origineel voor gebouwd is: het hijsen van boorplatformen. Na de renovatie in 2000 is het meerdere keren in Nederland te vinden geweest voor onderhoud en andere werkzaamheden.
Voldoende records
Door de jaren heen heeft de Saipem 7000 meerdere records op zijn naam mogen schrijven. Zo was het lange tijd het enige half afzienbare kraanschip dat een 12000 ton wegend dek heeft kunnen hijsen. Dit record is overigens in 2019 door de Sleipnir verbroken, het kraanschip dat op dit moment de grootste ter wereld is.
Ook had de Saipem 7000 het record voor de aanleg van de diepste pijpleiding ter wereld. Op een diepte van maar liefst 2.1 kilometer legde het in de Zwarte Zee een pijpleiding aan. Ook dit record is verbroken. Amper vijf maanden later legde Balder, waar de Saipem 7000 op gebaseerd is, een pijpleiding 100 meter dieper.
Werken aan, bij of op indrukwekkende offshore projecten? Dat kan!
We vinden het als Nederlanders leuk om te lezen over de indrukwekkende offshore projecten die wereldwijd gaande zijn. Stiekem vinden we het allemaal nog wat leuker doordat toch wel een verrassend groot deel van deze projecten met Nederlandse hulp tot stand zijn gekomen. Zoals je hebt kunnen lezen, is dat bij de Saipem 7000 (net als met de Thialf en Sleipnir) niet anders.
Dagelijks worden er binnen en buiten Nederland aan toonaangevende offshore projecten gewerkt. Je kunt denken aan de bouw van nieuwe kraanschepen tot het werken op een offshore project.
Klinkt dit als iets waar jij ook in geïnteresseerd bent? Dan kun je op verschillende vacatures binnen de offshore industrie solliciteren. Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuwe offshore vacatures. Als je benieuwd bent of daar op dit moment een leuke vacature voor jou tussenzit, kun je op deze pagina de openstaande vacatures raadplegen.