Sleepvaart en sleepboten

De naam zegt het al, in de sleepvaart houdt men zich bezig met slepen. Men sleept onder andere lading op een bak, platformen of andere schepen.
We onderscheiden vier typen sleepboten. Elk type sleepboot heeft zijn eigen sterke en zwakke punten.

Zeesleepboot:

type sleepboot, sleepvaart, sleepboot, sleepboten, zeesleepbootDe zee sleepboot is gemaakt voor lange afstanden. Ook moet het schip verschillende typen weer kunnen trotseren met de daarbij horende zeegang. Ze verslepen grote ladingen zoals boorplatformen of pontons met zware lading erop.
Tegenwoordig nemen de bevoorradingsschepen de zeesleepdienst een beetje over. Deze suppliers hebben veel vermogen om te slepen en zijn economischer in hun verbruik.

Kustsleepboot

Dit is een kleiner schip dat wel op zee gaat maar niet ver uit de kust. Omdat ze een beperkte capaciteit brandstof aan boord hebben, maken ze geen lange reizen. Ook is het schip niet ontworpen om grote zeegang te trotseren.

Havensleepboot

type sleepboot, sleepvaart, sleepboot, sleepboten, zeesleepboot

Dit type sleepboot moet nauwkeurig kunnen manoeuvreren. Ze worden voornamelijk gebruikt om grote schepen te assisteren.  Denk aan af- en aanmeren of het naar buiten of binnen varen van schepen.

Havensleepboten hebben ontzettend veel vermogen en maken vaak gebruik van bijzondere voorstuwingssystemen. Enkele voorbeelden zijn Voith Schneider, Z-drive en Azimuth.

Binnenvaartsleepboot

Dit type sleepboot komt voor in havens en gaat de rivieren op. Ze hebben niet veel vermogen zoals de havensleepboot. Ook kunnen ze vaker op ondiep water opereren. Binnenvaart sleepboten zijn er in meerdere varianten. Zo kan het ook voorkomen dat de sleepboot kan duwen of duwen en slepen.

Trekkracht bepalend voor type sleepboot

type sleepboot, sleepvaart, sleepboot, sleepboten, zeesleepbootEen vaak genoemde term binnen de sleepvaart is de bollard pull ook wel trekkracht genoemd. Dit wordt gemeten door de sleepboot aan bijvoorbeeld een bolder te laten trekken. Men meet dan de kracht die op de bolder komt en dit noemt met de bollard pull.

Dit is enorm belangrijk en maatgevend voor de sleepboot. Tegenwoordig zijn er sleepboten op de markt die enorm veel kunnen trekken. De sterkste op dit moment is de Far Samson. Dit schip heeft een bollard pull van 423 ton.

Sleepvaart Branche

De sleepvaart wordt ook wel onder de noemer koopvaardij geschoven. Het is echter een hele aparte branche waar aparte vaardigheden en kennis voor nodig zijn.  Sleepboten worden gebruikt in veel andere branches. Denk aan offshore, bagger en havendiensten.