Het is niet vaak dat je een schip tegenkomt dat 10.000 ton kan tillen. Met ‘slechts’ twee kranen wordt dit ongekend hoge gewicht moeiteloos opgetild. Dat heeft de Sleipnir, het grootste kraanschip ter wereld, in maart van 2020 al in Rotterdam laten zien.
In een door corona geplaagd jaar, heeft de Sleipnir zich op verschillende plekken in de wereld kunnen laten zien. Nadat de laatste puntjes op de i waren gezet, mocht de Sleipnir eindelijk aan het werk. En daar zijn wat indrukwekkende feiten over te vertellen.
Een echte krachtpatser
Ondertussen heeft de Sleipnir al laten zien dat het een stuk sterker is dan we in eerste instantie voor mogelijk hadden gehouden. Toen het in Rotterdam zo’n 10.000 op had getild, was menig observant al onder de indruk. Maar wat als we je vertellen dat de Sleipnir in Israël een platform van maar liefst 15.000 ton heeft weten op te tillen?
Het is geen verrassing dat de Sleipnir populair is voor het tillen van de zwaarste objecten die deze wereld draagt. Behalve de bijna 400 mensen die op een gemiddeld project op de Sleipnir werken, is het ook ‘gewoon’ het grootste kraanschip ter wereld. Een erkenning waar je als maker, Heerema Marine Contractors, best trots op mag zijn.
Volgens Heerema zou de Sleipnir bij maximale inzet (beide kranen) in staat zijn om tot 20.000 ton op te tillen. Een duizelingwekkend gewicht waarvan velen nooit hadden verwacht dat het opgetild zou kunnen worden.
Ook al is de Sleipnir op een werf in Singapore gebouwd, is het met Heerema een volwaardig ‘Hollands’ project. Diverse Nederlandse contractors hebben tijdens het productieproces mogen meewerken aan de bouw van dit indrukwekkende kraanschip.
Op ieder vlak is de Sleipnir gigantisch
Je wordt niet zomaar het grootste kraanschip. Behalve dat er een recordgewicht kan worden getild, heeft de Sleipnir op tal van andere vlakken records verbroken.
Met een lengte van 220 meter, breedte van 102 meter, kun je een behoorlijke afstand op de Sleipnir afleggen. Even een rondje lopen kost je zo een kwartier. Er worden dan ook wel wat kilometers afgelegd door het personeel dat op de Sleipnir werkzaam is.
Een kraanschip dat zoveel gewicht kan optillen, weegt zelf ook wel wat. Dat is bij de Sleipnir met een gewicht van 119.000 ton meer dan duidelijk. En dat terwijl er nog met een behoorlijk tempo met de Sleipnir gevaren kan worden.
Het realiseren van dit indrukwekkende project heeft volgens insiders een goede anderhalf miljard euro gekost. Zelfs al zou het budget overschreven zijn, lijkt het erop dat het niet ingewikkeld zal zijn om de investering terug te verdienen. Volgens Heerema Marine Contractors is de Sleipnir voor lange periodes achtereenvolgend volgeboekt.
Waar de Sleipnir voor wordt ingezet
In theorie zijn er honderden situaties op te noemen waar de Sleipnir van pas kan komen. Toch zijn in de praktijk de toepassingen vergelijkbaar. Bij de meeste projecten die nog op de planning staan, wordt de Sleipnir ingezet om de funderingen van windturbines op zee te bouwen. Een ander voorbeeld is het demonteren van boorplatformen welke net als windturbines in overvloed op zee te vinden zijn. Het plaatsen van boorplatforms is de Sleipnir ook goed in, want daar heeft het in Brazilië al zijn strepen mee weten te verdienen.
Zoveel mogelijk LNG en walstroom
Wat opvallend is, is dat de Sleipnir in een relatief hoog tempo op de bestemming weet aan te komen. Ook al weegt de Sleipnir een goede 119.000 ton, is het mogelijk om door de gestroomlijnde drijvers een snelheid van 20 km p/u te behalen. Zoals verwacht, doet de Sleipnir dit hoofdzakelijk op LNG. Het komt daarom goed uit dat er de afgelopen jaren in toenemende mate LNG stations zijn verrezen.
Mocht het niet mogelijk zijn om van LNG gebruik te maken, bijvoorbeeld als er onvoldoende LNG is, stapt de Sleipnir over op MGO (Marine Gas Oil). Volgens Heerema zal de Sleipnir echter zoveel mogelijk op LNG varen omdat dit aanzienlijk duurzamer is dan MGO. De uitstoot van CO2 is namelijk vele maken hoger bij gebruik van MGO als brandstof.
Daar blijft het op het gebied van duurzaamheid niet bij. Bij het maken van het grootste kraanschip ter wereld, heeft Heerema duidelijk aan duurzaamheid gedacht.
Walstroom is daar het beste voorbeeld van. Want als het ergens aan de wal ligt waar het zijn stroom duurzaam kan krijgen, dan doet de Sleipnir dat ook. In Rotterdam liet de Sleipnir het al even zien. Op de duurzame stroom van Eneco werd de Sleipnir van stroom voorzien. Hierdoor blijven alle elektrische installaties werkzaam zonder dat er onnodig brandstof verbruikt wordt. Ook de motoren worden uitgezet, zodat de geluidsoverlast volledig beperkt wordt.
Duurzame toekomst tegemoet
Veel van wat op de Sleipnir aan duurzaamheid gedaan is, geeft een inkijkje in wat toekomstige projecten staat te wachten. De dual-fuel motoren zijn er om de emissies waar mogelijk te verminderen. Helemaal met het oog op de verwachte levensduur van de Sleipnir (minstens 30 jaar), is dit een stap in de goede richting.
De in totaal twaalf krachtige motoren, met ieder 8 Megawatt, voorzien de belangrijkste instrumenten van energie. Een indrukwekkend arsenaal aan motorkracht om het grootste kraanschip operationeel te houden.
Werken binnen offshore?
Lijkt het jou ook wel wat om bij dit soort gigantische projecten aan de slag te gaan? De wereld te verkennen en op de grootste machines te werken? Dan is dat op dit moment goed mogelijk. Er staan namelijk tal van interessante vacatures binnen de offshore-industrie open.
Zoals je hebt kunnen lezen, werken er alleen al op de Sleipnir tot wel 400 mensen. Naast de Sleipnir, zijn er tal van andere enorme schepen en platformen waar jij aan de slag kunt. Welke je kiest, is aan jou. Want ook voor jouw droomjob binnen de offshore-industrie, staat gegarandeerd een leuke vacature open!