Sollicitatie Tips

sollicitatietips, sollicitatie, tips, gesprek, goed voorbereidHet is ontzettend belangrijk om goed voorbereid op gesprek te gaan. Natuurlijk moet je jezelf blijven maar met deze tips ga je in ieder geval goed voorbereid een gesprek in. Het zoeken naar werk is niet altijd gemakkelijk.

De Zeetopper tips op een rijtje

Maak het gesprek persoonlijk.

Je kunt natuurlijk verwachten dat je iets over jezelf moet gaan vertellen. Bereid dit daarom goed voor! Hier kan je al het verschil maken om jouw pluspunten naar voren te brengen. Wees eerlijk en blijf positief. Een luchtig verhaal over jezelf en een positieve kijk op jouw werkverleden en opleiding zeggen veel over jouw persoonlijkheid.

Waarom wil je juist voor deze werkgever werken? 

Om goed voorbereid op gesprek te komen moet je goed weten hoe het bedrijf waar je voor wilt werken in elkaar steekt. Dit betekent dat je goed moet uitzoeken bijvoorbeeld op internet, wat het bedrijf allemaal doet.

Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld: de missie of visie van het bedrijf.

Wees op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Weet wat er in ons vakgebied speelt en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Daar kan je namelijk meteen al een verschil mee maken en het gesprek een positieve wending geven.  Op onze nieuws post kan je veel innovatief nieuws vinden vanuit de technische- en scheepvaartbranche.

Onderscheid je van anderen

Positieve en negatieve punten van jezelf zijn altijd standaardvragen die je kunt verwachten. Voorbeelden zijn punten waar je trots of niet zo trots op bent. Denk van tevoren goed over dit soort vragen na. Met een eerlijk en positief verhaal kom je veel beter uit de verf dan wanneer je nauwelijks antwoord kunt geven en ter plaatse erover na moet denken.

Kom op tijd en goed voorbereid

Natuurlijk is dit vanzelfsprekend. Meld je 5 minuten voor aanvang van het gesprek. Kom absoluut niet te vroeg. Op deze manier laat je dus zien dat je iemand anders zijn of haar tijd respecteert.

Kleed je netjes en wees verzorgd.

Je kunt ervan uit gaan dat in de meeste gevallen een drie delig pak een beetje te veel van het goede is. Kleding met opschrift, slogans of statements kunnen echter onderbewust de beoordeling van jouw gesprek beïnvloeden.  Denk dus goed na over je kledingkeuze en laat iemand anders ook even kijken voordat je op gesprek gaat.

Voorzichtig met deo en eau de toilette

Kom je als een parfumbom op gesprek en jouw interviewers vinden dit geen lekker luchtje, sta je al dik in de min.

Stel vragen.

Meestal aan het einde van het interview vraagt men of er nog vragen zijn vanaf jouw kant. Het komt natuurlijk super goed over als je daar oprecht over nagedacht hebt en geinteresseerd bent naar bijvoorbeeld de bedrijfscultuur of (toekomst) plannen van het bedrijf.

Maak aantekeningen.

Het kan nogal eens voor komen dat je ontzettend veel informatie krijgt. Dit is in geen mogelijkheid allemaal te onthouden. Als je pen en papier bij je hebt kun je mooi wat aantekeningen maken, waarmee je gelijk laat zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

Voorbeelden uit de praktijk.

Het beste kun je voorbeelden geven die je kunt onderbouwen uit de praktijk. Bijvoorbeeld: Een sterk punt van mij is dat ik werkzaamheden probeer te vereenvoudigen en zo efficiënter te maken.  Tijdens mijn laatste klus kreeg ik de schoonmaakwerkzaamheden van 1 dag naar een halve dag doordat ik een nieuwe procedure had geschreven waar uitvoerig de voorbereiding stond omschreven.

Deze sollicitatie tips helpen je om goed voorbereid op gesprek te gaan. Maak hier gebruik van.

Zeetoppers helpt jou graag om je goed voor te bereiden.

Neem CONTACT met ons op en maak kennis met onze organisatie.