Wie de afgelopen tijd onze website goed in de gaten gehouden heeft, weet ondertussen welke gigantische schepen de zee rijk is. Met spelers als de Sleipnir en de Thialf kun je wel spreken over een verbluffende opsomming van giganten. Daar voegen we vandaag een heel wat kleiner maar minstens zo’n bijzonder schip aan toe: het hefschip Svanen van Van Oord.
Eerlijk is eerlijk: Svanen is misschien niet het meest flamboyante schip dat we hebben besproken. Dat betekent niet dat het geen podium verdient. Het is namelijk weer een in Nederland ontworpen ‘bouwwerk’ (Gusto Engineering te Schiedam). En daar zijn we natuurlijk trots op. We nemen je graag mee langs alles wat je moet weten over Svanen. Als je ook nog eens benieuwd bent hoe je zelf op Svanen of een ander schip aan de slag kunt, vertellen we je daar aan het einde van dit artikel van alles over!
Een echte bruggenbouwer
Even terug naar 1990. Dat was het jaar dat Ballast Nedam Gusto Engineering in Schiedam de opdracht gaf om de Svanen te ontwerpen. Gedurende een periode van twee jaar, werd dit hefschip over een periode van twee jaar gebouwd. Dit vond plaats bij de Grootint in een moordend tempo om op tijd klaar te zijn voor de Grote Beltbrug.
Deze brug was namelijk de reden dat de opdracht tot de bouw van de Svanen door Ballast Nedam gegeven werd. De Grote Beltbrug in Denemarken werd met de Svanen gebouwd waardoor het meteen al het eerste grote project kon uitvoeren.
Niet veel later besloot Ballast Nedam de Svanen vanuit dit project definitief over te nemen. Na diverse aanpassingen werd de Svanen voor de bouw van een tweede brug ingezet: de Confederation Bridge in Canada. Wat voor project de Svanen de jaren daaropvolgend heeft gedaan? Brug naar brug. Met de prachtige Sontbrug in Scandinavië als schoolvoorbeeld.
Krachtig en betrouwbaar
Tijdens het ontwerpproces van Gusto Engineering in 1990 werd duidelijk dat de Svanen maar liefst 8700 ton moest kunnen tillen. Dit zorgde ervoor dat het in een klap de krachtigste drijvende kraan ter wereld zou worden. Een prestatie waar zowel Gusto Engineering als Ballast Nedam erg trots op was.
Een leuk detail is dat de Svanen is uitgerust met de oude brug, lieren en motoren van een ander hefschip: de Ostrea. De Ostrea ken je misschien nog wel van de aanleg van de Oosterscheldekering.
Ondertussen is het hijsvermogen van de Svanen allang niet meer het grootst. Zowel de Thialf, Saipem 7000 en Sleipnir overtreffen het hijsvermogen van 8700 ton van de Svanen. Wel moet worden opgemerkt dat deze concurrenten dit alleen kunnen door twee of meer kranen te gebruiken. De Svanen blijft nog altijd voor met schepen een enkele kraan het hefschip met het hoogste hijsvermogen. Volgens de laatste berichten, blijft dit ook nog wel even zo.
Een nieuw leven
Rondom het jaar 2005 lag de markt voor de Svanen op zijn gat. Of het nu lag aan de samenwerkingen die Ballast Nedam wist te regelen tot het nut van de Svanen: jaren achtereenvolgend bleven klussen voor een van de grootste hefschepen uit.
Totdat het in Rotterdam een flinke verbouwing onderging. Het kreeg voor het eerst de opdracht om iets totaal anders te doen: het aanleggen van een windpark. En niet zomaar een windpark: het windpark Egmond aan Zee (NoordZeeWind).
Tijdens het nieuwe leven van de Svanen werden er bijna 400 funderingen gelegd. Windpark na windpark werd de Svanen eindelijk weer ingezet. Soms met palen met een lengte van wel 70 meter. Het gewicht van een enkele paal? Een goede 900 ton.
Nadat de Svanen door Ballast Nedam eindelijk negen jaar lang achtereenvolgend aan het werk was geweest, kwam er een bod uit de hoek van Van Oord. Dat bod was niet alleen voor de Svanen maar de volledige offshore-tak van Ballast Nedam. Zoals ondertussen bekend is, heeft Ballast Nedam dit bod geaccepteerd en is de Svanen van eigenaar gewisseld.
Projecten sinds de overname door Van Oord
Sinds de overname door Van Oord, is de Svanen direct aan de slag gegaan. In 2014 installeerde het maar liefst 80 monopiles voor funderingen. Niet veel later in hetzelfde jaar nog het nog eens 19 monopolis voor funderingen installeren. Toen bij het Amrumbank West Offshore windmolenpark. 2016? Het hefschip Svanen was toen te vinden bij het Burbo Bank Extension offshore windmolenpark om nogmaals monopiles voor funderingen te installeren.
In 2018 is het natuurlijk weer met monopiles bezig geweest. Nu net zoals in 2017 in de Oostzee. Het Zweedse Vattenfall huurde Svanen in om funderingen te vervoeren en installeren voor het Kriegers Flak windpark.
Lijkt een baan in de offshore industrie jou wel wat?
Ben je helemaal warm geworden van de Svanen en wil je meer? Heb je er al eens aan gedacht om zelf in de offshore wereld aan de slag te gaan? Dan ben je vast benieuwd wat precies de mogelijkheden zijn. We kunnen je nu al meteen vertellen: daar zijn er behoorlijk wat van.
De Nederlandse offshore industrie is booming. Dat komt voor een groot deel doordat het typisch Nederlandse vakmanschap over de hele wereld als best bekend staat. Offshore bedrijven hoeven daardoor niet te klagen om opdrachten. Voor meerdere jaren achter elkaar staan de projecten al klaar. Daardoor zijn deze bedrijven continu op zoek naar nieuwe medewerkers. En dat kan voor de meest uiteenlopende taken het geval zijn.
Nu ben je vast benieuwd wat jouw mogelijkheden binnen deze industrie zijn. Misschien wil je wel aan de slag op een schip als de Svanen of lijkt de Sleipnir je wel wat. Wat het ook is: je kunt het best beginnen met het doorzoeken van openstaande offshore vacatures. Dit geeft je een goed idee wat er zoal te vinden is en waar je binnen deze wereld allemaal heen kan varen. Op deze pagina lees je er van alles over!