Een veiligheidskundige speelt een belangrijke rol in het realiseren en bewaken van een veilige werkomgeving binnen een bedrijf. Als veiligheidskundige ken jij de Nederlandse wetgeving omtrent veiligheid binnen de branche van jouw werkgever uit je hoofd. Jij ziet er dan ook op toe dat alle voorzorgsmaatregelen genomen zijn én worden nageleefd.
Je bent dan ook van onschatbare waarde voor ieder bedrijf. Door jouw actieve bijdrage komen ongelukken minder vaak voor en voelen werknemers zich beter. Voor de een een grote last, voor de ander een uitdaging.
Durf jij de uitdaging als veiligheidskundige aan te gaan? Dan ontdek je op deze pagina wat je van een baan als veiligheidskundige kunt verwachten en welk salaris daar bij komt kijken. Als ook dat als muziek in de oren klinkt, vertellen we je graag welke veiligheidskundige vacatures er momenteel voor jou openstaan!
Wat doet een veiligheidskundige?
Een veiligheidskundige kan de Nederlandse regelgeving omtrent veiligheid dromen. Je ziet er op toe dat onder andere de Arbowet wordt nageleefd. Want er is niets waar jij zoveel van geniet, als een werkomgeving waar iedereen veilig en prettig kan werken.
Dat doe je door behalve alle voorzorgsmaatregelen ook op de naleving van de maatregelen te controleren. Regels betekenen namelijk niets zolang niemand ze naleeft. Door jouw inzet, zorgt iedereen ervoor dat de werkomgeving iedere dag een stukje veiliger wordt.
Zoals je in de verschillende veiligheidskundige vacatures kunt zien, verschillen de precieze werkzaamheden per branche. Een vacature voor veiligheidskundige in de maakindustrie heeft het over andere werkzaamheden dan wanneer je in een distributiecentrum of onderwijsinstelling werkt.
Gedurende je loopbaan kunnen daarom de werkzaamheden verschillen. Het is een ideale manier om telkens bij te blijven leren. Als je het gevoel hebt dat je in de ene branche uitgeleerd bent, kun je zo een vacature voor veiligheidskundige in een andere branche vinden!
Hoe ziet de dag van een veiligheidskundige er precies uit?
Iedere dag begint met het doornemen van eventuele incidenten en meldingen van collega’s. Je bent een luisterend oor voor iedereen die vragen, tips of klachten heeft. Je kan nooit overal tegelijk zijn. In grote bedrijven moet je daarom toegankelijk zijn voor je collega’s. Anders ontdek je nooit alle plekken waar mogelijke risico’s actief zijn of kunnen ontstaan.
Gedurende de dag, ben je actief bezig met het inventariseren van risico’s. Je observeert en signaleert, om vervolgens met een overwogen oplossing de veiligheid van je collega’s te waarborgen. Hierbij weet je vanuit je opleiding precies welke maatregelen je moet nemen om voor een veilige werkomgeving te zorgen.
Door de dag heen pak je verschillende situaties aan; van risicovolle werkomstandigheden tot het instrueren van een nieuwe collega omtrent de veiligheidsvoorschriften. Bij diverse bedrijven is de veiligheidskundige ook verantwoordelijk voor het geven van trainingen en cursussen voor het waarborgen van de veiligheid. Een goed voorbeeld hiervan is de BHV-cursus (bedrijfshulpverlening).
Waar werk je als veiligheidskundige?
Over het algemeen werk je als veiligheidskundige bij bedrijven van middel of groot formaat. Bij kleine bedrijven wordt de rol van veiligheidskundige meestal binnen een andere functie opgenomen. Middel en grote bedrijven hebben echter met dermate veel veiligheidsrisico’s te maken, dat een dubbelfunctie ondenkbaar is. Hoe meer werknemers, hoe meer er fout kan gaan. En daar dien jij als veiligheidskundige een stokje voor te steken.
Als veiligheidskundige kun je in vrijwel iedere branche en regio aan de slag. Gezien het huidige aanbod veiligheidskundige vacatures, kun je zelfs zelf bepalen welke regio je gaat werken. Door het hele land staan vacatures open, waardoor het niet nodig is om voor een baan als veiligheidskundige te verhuizen.
In de grotere regio’s is het aanbod vacatures wel groter. Dat wil zeggen dat je uit meer branches kunt kiezen dan wanneer je bijvoorbeeld in Groningen of Limburg een baan als veiligheidskundige zoekt.
Wat is het salaris van een veiligheidskundige?
Je hoeft als veiligheidskundige niet lang te zoeken naar een goede baan. De baankansen zijn via verschillende beroepengidsen bovengemiddeld hoog. Dit is het gevolg van een langdurig tekort binnen dit vakgebied, waardoor dit de komende jaren niet zal veranderen.
Gezien de baankansen en het hoge aantal openstaande vacatures, ligt het salaris van een veiligheidskundige hoger dan bij veel andere HBO-functies. Je verdient als veiligheidskundige een salaris van tussen de € 2400 en € 5000 bruto per maand.
De precieze hoogte van het salaris is meestal afhankelijk van een drietal factoren: locatie, ervaring en specialisatie. Het salaris ligt hoger in gebieden rond de Randstad omdat hier de vraag ook hoger is. Daarnaast is een veiligheidskundige met ervaring extra interessant omdat je direct, zelfstandig, aan de slag kunt. Ook is de kans hoger dat je snel bekend bent met elementen die alleen binnen de desbetreffende branche gelden.
Dat sluit aan op de derde factor: specialisatie. Ervaring met een specifieke branche? Dan kun je meteen als veiligheidsexpert de werkvloer op en de veiligheid voor het voltallige personeel verbeteren.
Welke opleiding moet je volgen om veiligheidskundige te worden?
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om veiligheidskundige te worden. Het wordt geadviseerd om de HBO-opleiding voor veiligheidskundige te volgen die bij diverse onderwijsinstellingen in Nederland te volgen is.
Doordat de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent veiligheid ieder jaar weer wordt aangepast, ben je als veiligheidskundige nooit uitgeleerd. Je hoort dan ook vanuit je werkgever veel tijd te krijgen om jezelf bij te blijven scholen. Daarnaast bestaan er diverse opleidingen om je verder te specialiseren in het vak van veiligheidskundige. Bijvoorbeeld voor een specifieke branche!
Zoek je veiligheidskundige vacatures? Zoek niet verder
Ben je op zoek naar een leuke baan als veiligheidskundige? Dan kun je in ons overzicht met vacatures ongetwijfeld een vacature vinden die past bij wat je zoekt. Doordat de vraag naar zowel beginnende als ervaren veiligheidskundige groot is, heb je de vrijheid om de branche en locatie te kiezen waar jij je het prettigst bij voelt.
Benieuwd naar de nieuwste vacatures? Ontdek dan hieronder welke vacatures er op dit moment open staan.