Meer weten over de visserij op zee? In dit artikel lees je meer over de verschillende type schepen en welke visserij techniek hierbij hoort.
De visserij op zee is een van de oudste bezigheden van de mensheid. Door de jaren heen heeft de visserij zich enorm ontwikkeld. Niet alleen op technisch niveau maar ook op het gebied van duurzaamheid.
In de scheepvaart is de visserij een zeer grote branche. Er zijn verschillende soorten vissersschepen en allen hebben hun eigen karakter en dus manier van vissen.
Sommige schepen zoals de vriestrawlers hebben een enorme capaciteit om de gevangen vis direct te verwerken en dus ook in te vriezen. Deze schepen maken ook veel langere reizen. De kleinere kotters zijn over het algemeen sneller “vol” en komen dus ook vaker de haven binnen.
High Tech
Op vissersschepen zoals de vriestrawlers heb je te maken met zeer geavanceerde technieken. Denk aan het sonarsysteem om de juiste vissoort op te sporen.
Een vries trawler is een schip dat ook voorzien is van een groot koel en vriessysteem. Alle techniek is erop ingericht om zo efficiënt mogelijk de vis te vangen.
Type schepen uit de zeevisserij.
Op zee wordt er gevist met verschillende type vissersschepen. Dit heeft allemaal te maken welke eisen er aan de vis worden gesteld.
Denk aan de soort vis en waar deze soort specifiek leeft en gevangen wordt. Ook de kwaliteit speelt een rol.
Mag de vis langdurig ingevroren zijn of moet die gelijk vers aangeboden worden.
Vriestrawlers
Deze schepen vissen met een gigantisch net in de bovenlagen van de zee. Dit net zit aan de achterkant vast en trekt men naar het achterschip om vervolgens leeg te pompen.
De vis wordt direct verwerkt en ingevroren aan boord. Hektrawlers hebben voor veel mensen een slechte reputatie. Ze worden vergeleken met stofzuigers.
Veel mensen weten echter niet dat onze Nederlandse trawlers de duurzaamste trawlers ter wereld zijn.
Er wordt hard gewerkt aan Co2 uitstoot, verbruik en verminderen van bijvangst. Parlevliet en van der Plas (P&P) is de grootste ter wereld.
Boomkorkotters
Boomkorkotters slepen hun net over de bodem van de zee. Deze kotters vissen op platvis zoals schol. Ze zijn tussen de 30 en 45,99 meter lang en mogen niet binnen de 12 nautische mijl zone varen.
Het net slepen langs de bodem zorgt voor veel weerstand. Om deze reden hebben boomkorkotters ontzettend veel vermogen. Denk aan een paar duizend paardenkrachten (pk).
Minpunten zijn dat deze manier van vissen veel brandstof kost. Bovendien knapt de zeebodem er helaas niet van op.
Eurokotters
Een eurokotter is een kleine variant van de boomkorkotter. Ze is niet groter dan 35 meter en heeft een maximaal vermogen van 300 PK.
Dit type schip mag wel binnen de 12 nautische mijl zone vissen mits ze onder de Nederlands vlag vaart.
Unieke Branche
De visserij op zee is een unieke branche met een niet altijd fris imago. Helaas is dit niet terecht. Er wordt enorm veel gedaan om continue te verbeteren en te ontwikkelen. Zeker binnen de bedrijven in Nederland.
In dit artikel heb je meer kunnen lezen over de drie bekendste type vissersschepen van Nederland. De verschillende vormen van visserij en waarom de visserij een unieke branche is.
Hoewel de werkzaamheden van de schepen zelf anders zijn dan bijvoorbeeld op de bagger, offshore constructie of offshore drilling, komen de werkzaamheden voor de bemanning in grote lijnen overeen met elkaar.
Vacatures binnen de Visserij
Lijkt het je interessant om binnen de visserij te werken dan kunnen wij interessante vacatures voor je vinden.
De visserij is een zeer bijzondere branche waarbinnen een enorme ontwikkeling plaatsvind.
Mocht je nog vragen hebben kun je altijd mailen en contact met ons opnemen.
Om de huidige visserij vacatures te bekijken klik je op onderstaande link! Hier vind je diverse vacatures en door hierop te klikken vind je de complete vacature omschrijving.