Visserij op zee

Het is een van de oudste bezigheden van de mensheid: De visserij. In de scheepvaart is de visserij een zeer grote branche. Er zijn verschillende soorten vissersschepen en allen hebben hun eigen karakter.

Technieken:

Op vissersschepen zoals de vriestrawlers heb je te maken met zeer geavanceerde technieken. Denk aan het sonarsysteem om de juiste vissoort op te sporen. Een vries trawler is een schip dat ook voorzien is van een groot koel en vriessysteem. Alle techniek is erop ingericht om zo efficiënt mogelijk de vis te vangen.

Type schepen uit de zeevisserij.

Op zee wordt er gevist met verschillende type vissersschepen. Dit heeft allemaal te maken welke eisen er aan de vis worden gesteld. Denk aan de soort vis en waar deze soort specifiek leeft en gevangen wordt. Ook de kwaliteit speelt een rol. Mag de vis langdurig ingevroren zijn of moet die gelijk vers aangeboden worden.

Vriestrawlers

visser schip, visserij schepen, schipDeze schepen vissen met een gigantisch net in de bovenlagen van de zee. Dit net zit aan de achterkant vast en trekt men naar het achterschip om vervolgens leeg te pompen. De vis wordt direct verwerkt en ingevroren aan boord. Hektrawlers hebben voor veel mensen een slechte reputatie. Ze worden vergeleken met stofzuigers. Veel mensen weten echter niet dat onze Nederlandse trawlers de duurzaamste trawlers ter wereld zijn. Er wordt hard gewerkt aan Co2 uitstoot, verbruik en verminderen van bijvangst. Parlevliet en van der Plas (P&P) is de grootste ter wereld.

Boomkorkotter

Boomkorkotters slepen hun net over de bodem van de zee.  Deze kotters vissen op platvis zoals schol. Ze zijn tussen de 30 en 45,99 meter lang en mogen niet binnen de 12 nautische mijl zone varen. Het net slepen langs de bodem zorgt voor veel weerstand. Om deze reden hebben boomkorkotters ontzettend veel vermogen. Denk aan een paar duizend paardenkrachten (pk). Minpunten zijn dat deze manier van vissen veel brandstof kost. Bovendien knapt de zeebodem er helaas niet van op.

Eurokotters

Een eurokotter is een kleine variant van de boomkorkotter. Ze is niet groter dan 35 meter en heeft een maximaal vermogen van 300 PK. Dit type schip mag wel binnen de 12 nautische mijl zone vissen mits ze onder de Nederlands vlag vaart.

Dit zijn de drie bekendste type vissersschepen van Nederland die interessant kunnen zijn voor Maritieme mensen. Natuurlijk is er over elk schip nog veel meer te vertellen.
Sommige werkzaamheden zoals het werken met winches en kabels is te vergelijken met offshore drilling of  offshore constructie. Maar de koopvaardij is een dag en nacht verschil met de visserij.