Een baan als werkvoorbereider is de afgelopen jaren geliefder en geliefder geworden. Dit heeft alles te maken met de toenemende vraag naar werkvoorbereiders. Want als we in Nederland momenteel en de komende jaren met iets bezig zijn, is het wel bouwen. Snelwegen, tunnels en werkzaamheden, we ontkomen er niet aan. Dat zorgt ervoor dat je als werkvoorbereider een leuk salaris verdient en makkelijk een vacature kunt vinden die bij jouw interesses past.
Op deze pagina kun je de belangrijkste informatie vinden over deze functie. Van het salaris en baankansen tot de inhoud van een gemiddelde werkdag.
Wat doet een werkvoorbereider?
Wat je precies als werkvoorbereider doet, hangt helemaal af van je werkgever. Je kunt namelijk in uiteenlopende branches en projecten terechtkomen. De bouw, grote overheidsprojecten of juist bij de werkzaamheden aan een snelweg. Zoals je begrijpt, zien je dagen er bij ieder project compleet anders uit. En juist dat maakt het stiekem wel heel erg leuk.
Uiteindelijk ben je meestal bezig met het coördineren van de werkzaamheden die bij een project komen kijken. Dat kan een project zijn in de bouw, installatietechniek of misschien wel de elektrotechniek. Je weet precies wat er wanneer moet gebeuren. Je tekent het complete proces uit en je zorgt dat iedereen weet wat er gedaan moet worden. Ook voor onderhoud en uit- en aanbestedingen ben je de aangewezen persoon.
Je werkt veel met anderen samen en leidinggeven zit je ondertussen in het bloed. Je collega’s en klanten zijn goud waard. Zonder hun, staan projecten tot stilstand. En dat begrijp je maar al te goed.
Hoe ziet je dag eruit?
De meeste werkvoorbereiders komen uiteindelijk terecht in de bouw en infrastructuur. De dag begint dan ook met een bezoek aan het lopende project. Dit kan van alles zijn, van een nieuw gebouw tot het herstellen van de A2.
Je bent vandaag aanwezig om te kijken hoe het met het project gaat. Je kijkt wat zaken na zodat je weet of de planning nog gehaald gaat geworden. Per subproject, informeer je of alles zonder problemen verloopt. Daarna is het tijd om een idee te krijgen of al het materiaal op tijd geleverd is. Alles compleet? Geen beschadigingen? Dan spreek je met wat collega’s over mogelijke struikelblokken. Zijn er nog nieuwe dingen aan het licht gekomen?
Door jouw aanwezigheid, wordt er momentopname van het project gemaakt. Je bent een aanspreekpunt en dat merk je op je bezoeken aan de ‘werkplaats’. Een gewaardeerd collega.
Waar werk je?
Er zijn weinig banen waarbij je door je carrière heen op zoveel plekken te vinden bent. Een nieuwe snelweg, metrotunnel of werkzaamheden aan een station: als werkvoorbereider ben je door het hele land te vinden. Vaak wel voor langere tijd, omdat de meeste projecten die je onder je hoede zult hebben over een lange periode plaatsvinden.
Meestal is jouw werkgever actief rondom het hoofdkantoor, waardoor je nooit aan de andere kant van Nederland zult werken. Toch komt het met enige regelmaat voor dat je werkgever een project 200 kilometer verderop binnenhaalt. Of dat meteen betekent dat jij ook kilometers verderop aan de slag moet, heb je meestal wel enige invloed op. De mogelijkheid is er wel, en dat is iets om mee te nemen.
Zoals je in de verschillende werkvoorbereider vacatures kunt zien, is het bij een deel van de vacatures vooraf bekend of je door het hele land werkt. Dit is dan ook een handige manier om de vacatures te filteren!
Wat verdient een werkvoorbereider?
Het is de laatste jaren goed ‘boeren’ voor de gemiddelde werkvoorbereider. Je verdient als werkvoorbereider, gemiddeld, een bruto salaris van € 2800 tot € 3500 per maand. De precieze hoogte van dit salaris, is afhankelijk van een aantal redenen.
Jouw ervaring en opleidingsniveau hebben het meeste invloed op het salaris. Wie HBO of WO afgestudeerd is, stroomt op een hoger bruto maandsalaris in dan wanneer je van een MBO opleiding instroomt. Naarmate de jaren vorderen, kun je dit echter bijbenen of zelfs inhalen door je te specialiseren en ervaring op te bouwen.
Zo is ervaring met specifieke projecten of complexe situaties een must. Hierdoor kun je op banen reageren die qua opleidingsniveau boven je profiel vallen maar waar je door je ervaring geschikt voor bent.
Hoe kun je werkvoorbereider worden?
Er zijn verschillende manieren en routes om werkvoorbereider te worden. Zo zijn er opleidingen die hier volledig op gericht zijn. Ook zijn er tal van opleidingen waarmee je, na enige specialisatie, een baan als werkvoorbereider kunt krijgen. Het ligt er vooral aan hoe specifiek jij je vooraf op deze functie wilt richten. Het is namelijk ook mogelijk om je vooraf wat breder te oriënteren en later pas de keuze te maken.
Als je gericht opgeleid wilt worden voor werkvoorbereider, kun je daar het best de volgende opleidingen voor kiezen:
– Midderkaderfunctionaris
– Infra bouw
– Werkvoorbereider in de bouw
Deze opleidingen staan erom bekend dat ze, weliswaar na enige specialisatie, voldoende zijn om op deze functie te solliciteren:
– Bouwkunde
– Civiele techniek
– Werktuigbouwkunde
Wil je bij je huidige werkgever de mogelijkheden verkennen om door te groeien tot deze functie? Dan is de kans groot dat de opleidingskosten vergoed worden.
Waar kan ik werkvoorbereider vacatures vinden?
Je hebt met de informatie op deze pagina een goed idee kunnen krijgen hoe je werkdagen er met deze job gemiddeld uit zullen zien. Ook weet je nu wat een werkvoorbereider verdient. Altijd handig om te weten!
Wat je nog niet weet, is welke vacatures er op dit moment openstaan. Want ook al zijn er veel vacatures voor werkvoorbereiders te vinden, moet maar net die ene vacature er tussenzitten die het best bij jou past.
Wacht daarom niet langer en neem een diepe duik in de vacatures die je op deze pagina kunt vinden. Wie weet is jouw droomjob een paar klikken van je vandaan!