Het passagiersschip de Viking Grace is op 11 april 2018 voor het eerst vertrokken met een Rotor Sail unit systeem.
Dit is het enige en eerste passagiersschip ter wereld dat windenergie als voortstuwing kan gebruiken, aldus Viking Line.
Hiermee bedoeld men dat de energie afkomstig van de wind word omgezet naar elektriciteit en dit word ten dele gebruikt voor de voortstuwing.
Brandstofverbruik
De Viking Grace is in 2013 in de vaart genomen. Het was destijds al een modern en geavanceerd schip met een extreem laag brandstofverbruik.
Door middel van voortstuwing te voorzien van een combinatie diesel/gas vaart de Viking Grace al uiterst efficiënt. Echter het extra geïnstalleerde systeem genaamd: Rotor Sail Solution, zal volgens Viking Line het brandstofverbruik nog meer moeten verlagen.
Ook zal het de uitstoot van koolstof tot ongeveer 900 ton per jaar moeten verminderen.
Het Systeem
Norsepower is het Finse bedrijf dat het systeem Rotor Sail heeft ontwikkeld. De cilindrische Rotor Sail-unit die op de Viking Grace is geïnstalleerd, is 24 meter hoog en heeft een diameter van 4 meter.
Het systeem is volledig geautomatiseerd en detecteert wanneer de wind sterk genoeg is om brandstofbesparingen te realiseren, waarna de vertikale rotoren automatisch starten.
Door de rotaties wordt de luchtstroom aan één kant van het Rotor Sail versneld en aan de andere kant vertraagd. Waar de luchtstroom versneld wordt, is de luchtdruk lager, waardoor het schip als het ware naar voren wordt gezogen. Een beetje vergelijkbaar met het principe van een vliegtuigvleugel.
Elektriciteit
Het schip moet wel zelf elektriciteit opwekken om de Rotor Sails te laten draaien. Daar is volgens Norsepower ongeveer 50 kW aan elektriciteit voor nodig.
Maar de opbrengst is veel hoger, omgerekend tot wel 3 MW. Dit kan het brandstofverbruik van de Viking Grace met 7 tot 10 procent terugbrengen, verwacht Norsepower
Rotor Sail
Hoewel rotorzeilen al eerder op commerciële schepen binnen de koopvaardij werden gebruikt, zal de Viking Grace het eerste passagiersschip ter wereld zijn dat is uitgerust met deze technologie.
Het systeem Rotor Sail was onder andere al eerder geïnstalleerd op een Ro-Ro carrier. Dit 163 meter lange schip genaamd de MV Estraden van het bedrijf Bore vervoert voornamelijk auto’s.
Door middel van twee geïnstalleerde Rotor Sail units is haar brandstofverbruik verminderd met 6.1%. Of het systeem binnen andere branches zoals, bagger, visserij of offshore constructie zal gaan werken is nog niet duidelijk.
Viking Line
De Viking Grace is niet de enige die met een Rotor Systeem passagiers gaat vervoeren.
Naast de installatie aan boord van de Viking Grace, installeert Viking Line ook twee Norsepower Rotor Sails aan boord van een nieuwbouwschipdat momenteel in China wordt gebouwd.
Dit nieuwe schip moet nog energiezuiniger en efficiënter worden. Het prestigieuze schip zou in 2020 in de vaart moeten komen.